Om te kunnen downloaden uit Usenet nieuwsgroepen heb je een manier nodig om nieuwsgroepen te doorzoeken. Veel mensen houden het graag simpel en gebruiken Spotnet, Spotweb of Nzbserver. Maar er zou ook oudere, soms praktischere manieren om nieuwsgroepen te doorzoeken.
Usenet search ouderwets nieuwsgroepen doorzoeken
Ver voordat er allerlei handige programma’s zoals Spotnet, Spotweb en Spotlite waren, zochten mensen op andere manieren in nieuwsgroepen. Ze gebruikten de geintergeerde zoekoptie in hun newsreader. Zo heeft het programma Grabit heeft nog steeds een zoekoptie.
Per dag mag je 5 keer zoeken vanuit Grabit. Daarna verschijnt er een venster waarin wordt aangegeven dat je een betaalde account moet hebben om vaker te mogen zoeken. Zoeken vanuit je newsreader, download programma, is helemaal niet praktisch. Het is erg onoverzichtelijk.
Binsearch nzb zoeken
Binsearch.info is een praktische nzb indexer. Het is een van de betere nzb index websites, aangezien ze ver terug kunnen zoeken en bijna iedere nieuwsgroep wel is opgenomen. En, om gebruik te kunnen maken van Binsearch hoef je geen account aan te maken. Je hoeft ook niet te betalen, iets wat bij sommige nzb indexers wel het geval is. Schoonweg, je gaat naar de website, zoekt en ziet wat er is, zonder omslachtig gedoe of kosten.
Bevat een bestand een wachtwoord, dan staat dat duidelijk aangegeven. Is iets incompleet, dat geeft Binsearch dat ook netjes aan. Onder de gratis nzb index websites, is Binsearch toch wel het handigste. Maar nzbindex verschilt weinig van Binsearch. En voor Nederlanders is nzbindex misschien nog wel handiger, aangezien er ook een Nederlandse versie is van de website. Nzbindex lijkt in veel opzichten erg op Binsearch en werkt eigenlijk net zo praktisch, het enige nadeel van nzbindex is dat er iets minder nieuwsgroepen worden weergegeven na een zoekopdracht.
Usenet Search vandaag de dag
Zoeken met een nzb indexer, zoals Binsearch en nzbindex, was vroeger de manier om nieuwsgroepen te doorzoeken naar losse bestanden of een nzb. Vroeger, zoals in heel vroeger, nog voordat FTD bestond. Tegenwoordig gebruiken mensen liever programma’s en nzb websites die wat meer informatie verschaffen over een post. Momenteel is nzbserver de meest gebruikte website om te zoeken naar een bestand.
Nzbserver heeft een hoop voordelen ten opzichte van Binsearch en Nzbindex. Bij een post is allerlei handige informatie te vinden. Een beschrijving, een link naar een webpagina met nog meer informatie, een afbeelding en reacties van andere downloaders. Ook is er een nzb bestand te downloaden. Dat gaat via Binsearch. Na het downloaden van het nzb bestand kan je deze laden in je newsreader, waarna het downloaden begint. Over het algemeen is er weinig zooi te vinden op nzbserver. Als mensen malware en spam spotten, worden ze met regelmaat verwijderd. Maar dat kan je ook zelf doen, door iemand op de blacklist te zetten. Je krijgt dan geen spots van diegene meer te zien.
Naar een nzb zoeken met Spotlite
Spotlite lijkt erg op Spotnet maar er is wel een groot verschil. Met Spotnet kan je zoeken en downloaden. Spotlite is in staat om te zoeken en als je wat hebt gevonden dan kan je een nzb bestand downloaden. Maar, dat nzb bestand moet je dan laden in je newsreader. Helaas kan Spotlite niets zelf downloaden. Wat Spotlite zo praktisch maakt is dat je niets ziet dat je niet kan downloaden. Als je een over een goede payserver beschikt, met een hoge retentie, die veel nieuwsgroepen dekt, zal Spotlite erg veel spots tonen.
Optimale Usenet Search? Gebruik een goede payserver
Gebruik je een gratis nieuwsserver met een retentie van enkele dagen, dan zie je waarschijnlijk niet meer dan 100 spots. Het gebruik van een goede payserver is dus van belang, maar dat gaat niet alleen op voor Spotlite. Ook als je graag via Binsearch, Nzbindex, Spotweb of Spotnet download, kan je alleen downloaden wat je payserver kan vinden. En, dat is het nadeel van payservers die 3 euro per maand kosten. Het aantal te downloaden bestanden is beperkt. Om echt het beste uit nieuwsgroepen te halen raden wij Eweka aan. Deze Usenet provider heeft zelfs een vrijblijvende proefperiode van een week.