SABnzbd handleiding

Er zijn vele manieren om bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen. De meeste mensen gebruiken een payserver in combinatie met een download programma. Een van de meest gebruikte programma’s om te downloaden uit usenet nieuwsgroepen is SABnzbd. In dit artikel gaan wij in op het beste en meest complete download programma ooit gemaakt, SABnzbd, het usenet downloadprogramma.

Makkelijk downloaden met SABnzbd

sabnzbdBen je nog niet bekent met usenet en payservers? Usenet is een oud en zeer groot netwerk dat bestaat uit honderdduizenden nieuwsgroepen. In die nieuwsgroepen kan je films, muziek en andere bestanden vinden.

Om toegang te krijgen tot usenet heb je een download programma nodig. Een programma waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen noemt men een newsreader. De meest gebruikte newsreader op dit moment is SABnzbd. Dit programma is open source, het is gratis, razendsnel en geschikt voor een ieder besturingssysteem. Naast SABnzbd heb je een goede nieuwsserver nodig. Wat een nieuwsserver is en hoe je daaraan kan komen lees je hieronder.

Een goede payserver

Een newsserver, ook wel payserver, is een server waarmee je toegang krijgt tot alle nieuwsgroepen waaruit usenet bestaat. Een goede payserver kost geld, al is er een omweg waardoor je er niets voor hoeft te betalen. De prijs voor een payserver is gemiddeld €7,- per maand. Sluit je een jaarabonnement af dan krijg je er vaak korting bij, van 10% tot soms wel 30%

Gratis nieuwsserver

Gratis is bijna altijd beter dan betaald. Als je een gratis nieuwsserver wilt proberen, is dat mogelijk. Er zijn best veel aanbieders die tijdelijk een gratis nieuwsserver aanbieden. Zowel in de VS, Nederland en als in de EU. Sommige usenet providers geven je gratis toegang voor een paar weken, andere gratis nieuwsservers kan je een maand gebruiken en dan tijdens de proefmaand 600GB downloaden. Een uitstekende manier om SABnzbd te leren kennen met een goede payserver die niets kost.

Zoeken en downloaden met SABnzbd

Het is helemaal niet moeilijk om te zoeken naar bestanden die te vinden zijn in nieuwsgroepen. Er zijn namelijk allerlei websites en zoekprogramma’s waarmee je kan zoeken naar een specifiek bestand in nieuwsgroepen. Heb je iets gevonden? Dan kan je het direct downloaden met SABnzbd. Je moet dan het bijbehorende nzb bestand downloaden, waarna SABnzbd gaat downloaden.

Wat is SABnzbd nou precies?

Het is het meest uitgebreide usenet download programma dat er momenteel is. Het programma is multi-platform, je kan het op alle bestaande besturingssystemen gebruiken, van Windows 10, Linux, MAC tot FreeBSD. SABnzbd gemaakt met de programmeringstaal Python, en is daarom razendsnel, klein en zeer flexibel. Het is niet zo maar een gewoon standaard usenet download programma. SABnzbd draait na het opstarten in je browser en is makkelijk te gebruiken, middels talloze functies die andere usenet download programma’s niet hebben.

Een ander veel gebruikt download programma is Grabit. Grabit werkt alleen op Windows en heeft niet zoveel functies als SABnzbd. SpotNet is misschien makkelijker voor beginnende downloaders maar is belachelijk groot, maakt je systeem langzamer en start erg langzaam op. Het allermooiste, het programma is volledig Open Source! Dat betekend dat je er gratis gebruik van mag maken. Dagelijks wordt het download programma geupdate door een gemeenschap van vrijwilligers en om de tijd komen er versies uit die nog sneller en beter zijn.