Nieuwsgroepen downloaden

Hoe werkt downloaden uit nieuwsgroepen precies?

Downloaden uit nieuwsgroepen is de meest efficiënte manier van downloaden. Je hoeft niet te uploaden en kan veilig met SSL downloaden met de hoogste snelheden die de gebruikte internetverbinding toelaat. Er zijn vele verschillende vormen van multimedia beschikbaar in nieuwsgroepen.

Veel nieuwsgroepen om uit te downloaden

nieuwsgroepen downloadenEr zijn ruim 180.000 verschillende groepen en iedere nieuwsgroep heeft een eigen onderwerp. Bepaalde groepen zijn uitsluitend bedoeld voor muziek, andere nieuwsgroepen zijn bestemd voor video’s en er zijn ook groepen waar van alles uit te downloaden is. De bekendste nieuwsgroep is alt.bin.boneless. Nieuwsgroepen zijn hiërarchisch ingedeeld en zijn daardoor goed te doorzoeken met speciale indexatie programma’s en diensten. Alle groepen tezamen noemt men usenet. Er zijn meer dan 180.000 usenet groepen maar men heeft lang niet altijd toegang tot al deze groepen. De toegang tot een nieuwsgroep is namelijk afhankelijk van de gebruikte payserver. Sommige payservers  bieden toegang tot 90.000 groepen terwijl andere, veelal vaak net iets duurdere payservers toegang geven tot alle grote nieuwsgroepen.

Usenet nieuwsgroepen binaries en tekst

Nieuwsgroepen zijn gevuld met meer dan alleen audio en video materiaal. Men kan ook tekstbestanden up- en downloaden naar usenet groepen. Voordat groepen gebruikt werden om audio en video bestanden uit te wisselen, was het voor de eerste internetpioniers de beste manier om te communiceren. Er waren in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog geen functionele forum, chat noch email applicaties. Dus gebruikte men nieuwsgroepen om gedachten en informatie uit te wisselen. Een ontwikkelaar liep tegen een probleem aan of had een oplossing en deelde deze door een tekstbestand te uploaden naar een specifieke nieuwsgroep. Andere ontwikkelaars, veelal programmeurs, konden het tekstbestand downloaden en er dan op hun beurt weer op reageren. Anno 2018 worden er nog steeds tekstbestanden naar Usenet geupload, over vele uiteenlopende alledaagse onderwerpen. Vandaag de dag bestaat ruim 99,99% van alle usenet bestanden uit video en audio bestanden, spelletjes en ebooks.

Toegang tot usenet nieuwsgroepen

Om toegang te krijgen tot de belangrijkste nieuwsgroepen heb je een goede payserver nodig. De kosten voor een payserver bedragen 3 tot 20 euro per maand, afhankelijk van de eisen die je aan een payserver stelt. Voor 3 euro per maand kan je een payserver proberen met een downloadsnelheid van 2 tot 4 Mb/sec, een retentie tot 2000 dagen en een dekking van ongeveer 90.000 nieuwsgroepen. Dat is meer dan genoeg als je af en toe kleine bestanden wilt downloaden uit nieuwsgroepen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de computer s’nachts te laten downloaden, dan wordt alles langzaam maar zeker gedownload terwijl je er last van hebt.

SSL is niet altijd ondersteund bij de goedkoopste payservers. Het is aan te raden om geen payserver af te nemen zonder SSL, aangezien derden dan kunnen zien wanneer men wat download. Voor 20 euro per maand zijn alle usenet groepen bereikbaar met een goede payserver, de downloadsnelheid is veelal onbeperkt, de retentie is 3500+ dagen en naast SSL krijgt men vaak ook een VPN, waardoor het mogelijk is om anoniem te downloaden.

Uploaden met een payserver

Het is overigens niet mogelijk om met een alle payserver tekst of multimedia bestanden te uploaden. Slechts enkele providers staan gebruikers toe om bestanden te uploaden. Usenet providers blokkeren de upload mogelijkheid veelal uit vrees voor copyright organisaties en om bandbreedte te besparen. Als gebruiker heb je ook niet veel aan de upload functie. Het is met een reguliere internetverbinding en een goede email cliënt ook mogelijk om tekstbestanden te uploaden. Wil je per se een payserver waarmee je wel kan uploaden? Eweka staat toe dat klanten binaire bestanden uploaden.