Downloaden uit nieuwsgroepen

Hoe werkt downloaden uit nieuwsgroepen precies?

Downloaden uit nieuwsgroepen is de meest efficiënte manier van downloaden.
Men hoeft niet te uploaden en kan middels SSL downloaden met de hoogste snelheden die de gebruikte internetverbinding toelaat. Er zijn vele verschillende vormen van multimedia beschikbaar in nieuwsgroepen.

Veel nieuwsgroepen om uit te downloaden

nieuwsgroepen downloadenEr zijn ruim 150.000 verschillende groepen. Een iedere nieuwsgroep heeft een eigen onderwerp.
Bepaalde groepen zijn uitsluitend bedoelt voor muziek, andere nieuwsgroepen zijn bestemd voor video’s en er zijn ook groepen waar van alles uit te downloaden is. De bekendste nieuwsgroep is alt.bin.boneless. Nieuwsgroepen zijn hiërarchisch ingedeeld en zijn daardoor redelijk goed te doorzoeken met speciale indexatie programma’s en diensten. Alle usenet groepen tezamen noemt men usenet. Er zijn 150.000 nieuwsgroepen maar men heeft lang niet altijd toegang tot al deze groepen. De toegang tot een nieuwsgroep is namelijk afhankelijk van de gebruikte newsserver. Sommige newsservers bieden toegang tot 90.000 groepen terwijl andere, veelal vaak net iets duurdere newsservers toegang geven tot alle grote nieuwsgroepen.

Usenet groepen zijn niet uitsluitend gevuld met multimedia
Nieuwsgroepen zijn gevuld met meer dan alleen audio en video materiaal. Men kan ook tekstbestanden up- en downloaden naar usenet groepen. Voordat groepen gebruikt werden om multimedia uit te wisselen, was het voor de eerste internetpioniers de manier om te communiceren. Er waren nog geen functionele fora, chat noch email applicaties, dus gebruikte men nieuwsgroepen om gedachten en informatie uit te wisselen. Een ontwikkelaar liep tegen een probleem aan of had een oplossing en deelde deze door een tekstbestand te uploaden naar een specifieke nieuwsgroep. Andere ontwikkelaars, veelal programmeurs, konden het tekstbestand downloaden en er dan op hun beurt weer op reageren. Anno 2015 worden er nog steeds tekstbestanden in nieuwsgroepen geplaatst, over vele uiteenlopende alledaagse onderwerpen. De overhand heeft echter multimedia, ruim 99,99% van alle bestanden in nieuwsgroepen zijn multimedia bestanden.

Toegang tot usenet groepen

Om toegang te krijgen tot de beste nieuwsgroepen heeft men een goede newsserver nodig.
De kosten voor een newsserver bedragen 3 tot 20 euro per maand, afhankelijk van de eisen die men aan een newsserver stelt. Voor 3 euro per maand kan men een newsserver gebruiken met een downloadsnelheid van 2 tot 4 Mb/sec, een retentie tot 900 dagen en een dekking van ongeveer 90.000 nieuwsgroepen. Feitelijk is dit meer dan genoeg als men af en toe kleine bestanden wilt downloaden uit nieuwsgroepen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de computer s’nachts te laten downloaden.

SSL is niet altijd ondersteund bij de goedkoopste newsservers. Het is aan te raden geen newsserver af te nemen zonder SSL, aangezien derden dan kunnen zien wanneer men wat download. Voor 20 euro per maand zijn alle usenet groepen bereikbaar met een newsserver, de downloadsnelheid is veelal onbeperkt, de retentie is 2200+ dagen en naast SSL krijgt men vaak ook een VPN, waardoor het mogelijk is om anoniem te downloaden.

Uploaden met een newsserver
Het is overigens niet mogelijk om met een alle newsservers tekst of multimedia bestanden te uploaden. Slechts enkele providers staan gebruikers toe om bestanden te uploaden. Newsserver providers blokkeren de upload mogelijkheid veelal uit vrees voor copyright organisaties en om bandbreedte te besparen. Als gebruiker heb je ook niet veel aan de upload functie. Het is met een reguliere internetverbinding en een goede email cliënt ook mogelijk om tekstbestanden te uploaden.